Státní veterinární správa (SVS) uzavřela výrobu masných produktů v liberecké čtvrti Ruprechtice. Důvodem byl myší trus a celkový nepořádek, který lékaři objevili při kontrole provozu. Provozovateli nařídili provést deratizaci a sanitaci veškerých prostor, žádné výrobky ale likvidovat nemuseli. Hotové výrobky byly uskladněné v jiných prostorech, kde žádné stopy po hlodavcích nenalezli, řekl zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer.
Provoz bude obnoven až na základě úřední kontroly splnění uložených opatření, dodal Majer. Provozovateli výrobny hrozí podle něj ve správním řízení pokuta až deset milionů korun. To je maximální sankce, dodal mluvčí. O jakou firmu jde, však v této fázi řízení říct nechtěl.
Kvůli myšímu trusu a dalším výrobně technologickým závadám uzavřela loni na podzim veterinární správa výrobnu kebabu v Dolní Suché u Hrádku nad Nisou na Liberecku. Zároveň nařídila likvidaci 848 kilogramů rozpracované suroviny. Podobně závažných případů v rámci Libereckého kraje jsou ročně jednotky, uvedl Majer.
Krajská veterinární správa v Liberci provedla loni 2564 kontrol zaměřených na dodržování veterinárních hygienických podmínek při získávání, výrobě, balení, skladování, přepravě a uvádění produktů živočišného původu na trh. Mezi nejčastější závady patřily nedostatky ve značení potravin, v dodržování zásad správné hygienické praxe, nenahlášení dovozu potravin živočišného původu a nezajištění teplotního řetězce zejména u přepravy potravin živočišného původu. Za zjištěné nedostatky uložila správa pokuty za 1,428 milionu korun, o 410 000 korun víc než v roce 2016.*