Potravinářská komora ČR doufá, že se mezi evropská chráněná zeměpisná označení dostanou nové produkty – český mák, český česnek a český řepkový olej. Největší šanci má český mák, kde je již podána žádost k Evropské komisi, do dvou let by mělo být rozhodnuto. Uvedl to ředitel pro programování a strategii komory Miroslav Koberna. Naposledy se mezi evropsky chráněné značky zařadila po šesti letech od podání žádosti Pražská šunka.
Jak český mák, tak česnek stojí podle Koberny za to, aby se mezi chráněné produkty dostaly. Řepkový olej je podle něj mezi oleji nejkvalitnější. Podle komory by proces vyřízení žádosti o zařazení českého máku mezi chráněná zeměpisná označení neměl oficiálně trvat déle než tři čtvrtě roku, s průtahy do dvou let, dodal Koberna.
Plochy loni vysázených řepkových polí v ČR zabíraly podle údajů Českého statistického úřadu 394 700 hektarů, skoro stejně jako o rok dříve. Jsou na zhruba polovině výměry nejčastější české plodiny ozimé pšenice. Češi loni vyvezli do zahraničí semena řepky za 1,98 miliardy korun.
Naposledy byla do seznamu chráněných označení z českých potravin zapsána Pražská šunka jako Zaručená tradiční specialita. Žádost se u komise projednávala přibližně šest let. ČR tak má v tomto seznamu pátou potravinu, již dříve spolu se Slovenskem měla Tradiční špekáčky, Liptovský salám, Spišské párky a Tradiční lovecký salám. Podle výkonného ředitele Českého svazu zpracovatelů masa Jana Katiny však nejde o absolutní výhru, protože bude platit pětileté přechodné období, v němž se bude moci Pražská šunka vyrábět i bez označení a v horší kvalitě.
Od roku 1992 se snaží EU chránit názvy zemědělských a potravinářských výrobků vůči třetím zemím. Označení původu se dává na zboží, o kterém jsou spotřebitelé přesvědčeni, že pochází z jednoho konkrétního místa. V ČR jde například o český kmín, žatecký chmel, nošovické kysané zelí či pohořelického kapra.*
Eva Seifertová, thanks a lot for the post.Really thank you! Much obliged.