V dubnu Brusel rozhodne, zda povolí používat rumové aroma v tuzemáku

Jestliže Evropská komise (EK) zakáže některé látky v rumové tresti, je na to jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz připravená. O zákazu rumového éteru, který dodává chuť a vůni českému tuzemáku, se začalo kvůli údajné přítomnosti rakovinotvorných látek mluvit minulý rok. O případné výjimce pro ČR se má rozhodnout v dubnu, řekl ředitel firmy Josef Nejedlý.

O povolení výjimky používat rumové aroma pro alkoholické nápoje, konkrétně pro tuzemák, se bude v EK hlasovat 17. dubna. Datum ještě není definitivní, zatím není znám oficiální program tohoto jednání, sdělila Tereza Kubálková z ministerstva zemědělství.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) loni v září uvedl, že v rumové tresti jsou některé rakovinotvorné látky. Čeští výrobci už to tehdy označili jako útok na české potravináře. O výjimce se má podle Nejedlého jednat 17. dubna.
Pokud výjimku Brusel 17. dubna nepovolí, tak 22. dubna končí možnost vyrábět tuzemák klasickou cestou. Proto se podle Nejedlého likérka předzásobuje, vyrobí minimálně tři čtvrtě milionu lahví, které jim vystačí na tři čtyři měsíce. Dodal, že je optimista a že EK při jednání uznala, že jde o marginální problém. Tresť nyní podle něj obsahuje furan.
Výjimku používat rumové aroma pro tuzemák vyjednávalo ministerstvo zemědělství v pracovní skupině EK pro aromata. Spolupracovalo se zástupci průmyslu včetně likérek. Své stanovisko vyjádřilo (ministerstvo) podáním předmětné žádosti o výjimku, uvedla Kubálková.
Když furan Brusel při výrobě rumu nepovolí, hradecká likérka má připravené jiné výrobní postupy, náklady jí to nezvýší. Podnik oslovili už dříve výrobci rumových trestí, likérka tak vyzkoušela desítky vzorků bez furanu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down