Slovensko potvrdilo první případ ptačí chřipky

Slovensko potvrdilo první případ ptačí chřipky v tomto roce. Virus typu H5N6 úřady zjistily u jednoho z uhynutých racků, kteří byli nalezeni nedaleko města Galanta asi 70 kilometrů východně od Bratislavy. Informovalo o tom slovenské ministerstvo zemědělství.

Z testů vyplynulo, že zjištěný virus je podobný viru, jehož původ je v Japonsku a na Tchaj-wanu a který se z Asie loni rozšířil do Evropy.
Slovenští veterináři nařídili monitorovat území v okolí výskytu ptačí chřipky a zakázali lov volně žijícího ptactva. V okruhu tří kilometrů se nachází část jedné obce, ve které úřady zahájily soupis všech chovů drůbeže, holubů a jiných ptáků držených v zajetí.
"Vyzýváme chovatele, aby dodržovali biologickou ochranu chovů a zabránili kontaktu s divoce žijícími ptáky, kteří migrují Evropou," uvedla ministryně zemědělství Gabriela Matečná.
Loni Slovensko zaznamenalo několik desítek případů ptačí chřipky. Na rozdíl od České republiky Bratislava tehdy nepřistoupila k hromadnému vybíjení drůbeže, která byla na Slovensku utracena pouze v zasažených malochovech.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down