Potravináři z jižní Moravy mohou do 30. dubna hlásit své výrobky do 9. ročníku soutěže o ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje a Zlatá chuť jižní Moravy. Posláním soutěže je podpora malého a středního podnikání v regionech a zároveň snaha pomoci spotřebitelům v orientaci při vyhledávání kvalitních regionálních potravin v obchodech. Uvedli to zástupci regionální agrární komory.
V soutěži mohou být jen výrobky z daného regionu. Hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Odměnou pro oceněné výrobky je právo čtyři roky používat logo Regionální potravina Jihomoravského kraje, řekl Jaromír Musil z Regionální agrární komory Jihomoravského kraje.
Vzorky posoudí odborníci na Mendelově univerzitě v Brně koncem června. Výsledky organizátoři zveřejní na krajských dožínkách 1. září.
Regionální potravinu vyhlašuje ministerstvo zemědělství, na ocenění Zlatá chuť se podílí například regionální agrární komora a právě Mendelova univerzita. Do soutěží se pravidelně hlásí desítky malých firem a živnostníků. Regionální potravina má devět kategorií, Zlatá chuť regionu má kategorií dvanáct.
Rozdělené jsou například kategorie alkoholických a nealkoholických nápojů. Na jižní Moravě je kategorie mražené výrobky, protože tento výrobek je jiný než nemražený. V soutěži Zlatá chuť jižní Moravy je větší šance na zviditelnění málo známých výrobků, uvedl Musil.*