07.05.2018 | 01:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sedláci na Vyšehradě

Za krásného slunného počasí se v sobotu na pražském Vyšehradě uskutečnil program, který ke svým dvacátým „narozeninám“ připravila Asociace soukromého zemědělství ČR. Jeho součástí byla mimo jiné mše v bazilice sv. Petra a Pavla celebrovaná kardinálem Dominikem Dukou, rozmanitý program pro děti, hudební vystoupení a především křest knihy Šárky Gorgoňové Selská historie pokračuje.

Kniha Selská historie pokračuje, která vychází u příležitosti 20. výročí založení Asociace soukromého zemědělství ČR, obsahuje 213 příběhů selských rodin z 26 regionů, které záhy po změně režimu a navrácení restitucí neváhaly a doslova po hlavě se vrhly na obnovu komunisty roky devastovaných statků, aby navázaly na tradici svých předků, budovanou často po staletí.

„Je tomu přesně šest let, kdy jsme s manželem Zděndou vyjeli do prvního regionu, vyslechli si první příběh, a kdy vznikla první fotografie. Dnes je z těch příběhů a fotografií celých 372 stránek jedné knížky. Nebylo to vždy jednoduché, ale obdiv, hrdost, respekt a pokora, které jsem pociťovala k lidem, o nichž jsem psala, mi v tom hodně pomáhaly. Chtěla bych poděkovat tajemníkovi Asociace soukromého zemědělství Jaroslavu Šebkovi stejně jako svojí rodině, především manželovi, který je autorem fotografií v knize, a také svojí mamince, jež se starala a stará o našeho syna Honzíka,“ řekla autorka během slavnostních chvil a dodala, že knihou chtěla vzdát hold všem, díky jejichž odhodlání, úsilí a nezlomné víře jsou sedláci opět plnohodnotnou a nenahraditelnou součástí českého venkova.

Kmotrou publikace se stala bývalá ministryně zemědělství Milena Vicenová. Slavnostního křtu se zúčastnili i někteří z těch, jež stáli u zrodu asociace - například Jan Javůrek z ASZ Jindřichův Hradec, Jan Miller a Stanislav Němec z ASZ Praha, Jan Váňa z ASZ Kroměříž a Jan Votava z ASZ Havlíčkův Brod.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down