Roční výrobní kapacita mlékárny v Hesově u Přibyslavi patřící společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic se po chystané modernizaci zvýší trojnásobně na více než 1,7 milionu hektolitrů mléka.
Vyplývá to ze záměru zveřejněného v informačním systému EIA. Savencia zkraje roku oznámila, že do tohoto závodu na Havlíčkobrodsku plánuje kvůli zvýšení efektivity postupně přesunout výrobu sýrů ze své další mlékárny v Sedlčanech na Příbramsku. V sedlčanské mlékárně, kde se vyrábějí hermelíny Sedlčanský či sýr Lučina, by podle dřívějších údajů firmy Savencia měla být produkce ukončena v příštím roce. Počátkem letošního února tam pracovalo skoro 300 lidí. Hesovská mlékárna vyrábí vedle plísňových sýrů z tvarohu a smetany krém Pribináček.
Mlékárna v Hesově zatím podle zveřejněného záměru dokáže ročně zpracovat do 547 500 hektolitrů mléka. Po modernizaci technologií závod ročně pojme až 1,752 milionu hektolitrů mléka. Firma pak v Hesově počítá se zvýšením počtu zaměstnanců z nynějších 280 na 400. Savencia v tomto závodě mimo jiné plánuje přestavbu sýrárny, jež umožní rozšířit výrobu plísňových sýrů. Hala určená k produkci čerstvých sýrů se podle informací uvedených v záměru v mlékárně už staví.
Pod současným názvem Savencia vystupuje společnost, již ovládá francouzská rodina Bongrainů, od roku 2016. Do českého mlékárenství přišla francouzská firma v roce 1993, kdy získala majoritu v hesovské mlékárně Pribina. O dva roky později vstoupila do tehdejších Povltavských mlékáren Sedlčany a v roce 1999 do mlékárny TPK Hodonín.*