15.05.2018 | 11:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výroba zmrzliny převážně kopíruje sezónu dozrávajícího ovoce

Podle zmrzlináře Darka Hrivňáka jsou muži ve výběru příchutí více konzervativní, ženy se nebojí zkoušet nové chutě. Hrivňák v Kačici na Kladensku vyrobí během roku kolem 200 příchutí zmrzliny a sorbetů, v sezóně si lidé mohou denně vybrat přibližně ze dvou desítek chutí, u provozovny nazvané 2AD se už nyní často tvoří fronta. Lidé se do Kačice vrací za kvalitou, podle Hrivňáka je vedle pečlivého výběru surovin důvodem úspěchu i jeho paměť na chuti, které zná z dětství, a snaha jich dosáhnout, řekl zmrzlinář s evropským renomé. V létě výroba zmrzliny převážně kopíruje sezónu právě dozrávajícího ovoce, často je však obtížné sehnat ovoce v dobré kvalitě a ještě obtížnější od lokálních dodavatelů. S jejich nedostatkem se potýkají v Kačici dlouhodobě. Letošní novinkou je třeba tvarohová zmrzlina s povidly. V zimě se více vyrábějí druhy jako perníková, skořicová, jablečný koláč a podobně, v letních měsících nabídku doplňuje třeba mátová nebo mojito.

Produkci kačické zmrzliny tvoří nejen sortiment nabízený přímo v prodejně, ale také zmrzliny a sorbety pro restaurace či jiné prodejny zmrzliny. V základní nabídce nechybí klasické jako vanilková či jahodová. Pro klienty z podniků existuje i nabídka několika druhů čokoládové zmrzliny vyrobené z exkluzivních surovin. "Základní děláme z belgické čokolády, pak je Valrhona, to je francouzská čokoládovna, to už je o skok výš jak kvalitou, tak penězi, a pak jsou další, o několik levelů výš, italská Amadei nebo francouzská Michel Cluizel, to jsou nejlepší čokolatiéři na světě," popsal Hrivňák. Podle něj se moc nedá říci, že by lidé byli stále více ochotní si za kvalitu připlácet. "Já tomu úplně nevěřím," dodal. Na druhou stranu ale nepovažuje každoroční zprávy o zdražování vanilky za tragédii pro milovníky této příchuti. Většina zmrzlinářů vyrábí z vanilkové pasty, nikoliv z přírodní vanilky jako v Kačici. Ceny té přírodní se za posledních pět let dostaly zhruba od 3500 korun za kilogram téměř ke 20 000 korun. "Vanilky ale do zmrzliny dáte jen pár gramů," uvedl zmrzlinář.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down