Karlovarský kraj vyhlásí i letos soutěž Dobrota Karlovarského kraje pro regionální výrobce potravin. Chce tak vyzdvihnout kvalitu potravinářských a zemědělských výrobků, které v regionu vznikají. Vlastní značkou kvality kraj oceňuje regionální výrobky od loňska. Současně se v kraji uskuteční soutěž Regionální potravina, kterou organizuje ministerstvo zemědělství, kraj ji ale finančně nepodporuje. Řekl to krajský radní Karel Jakobec.
"Bude pět kategorií, stejně jako v loňském roce. Přihlašovat se mohou pouze malé a střední podniky do 250 zaměstnanců. Kategorie budou podobné jako v loňském roce. Masné výrobky, mléčné výrobky, pečivo a cukrovinky, pivo a nealko, med, čaj a ovoce," řekl Jakobec. Zemědělský nebo potravinářský produkt, který se chce ucházet o značku kvality, musí být vyroben v Karlovarském kraji a hlavní surovina musí být tuzemského původu. Termín podávání přihlášek do soutěže kraj zveřejní do konce května. Výsledky soutěže loni vyhlašoval v areálu krajského úřadu, letos se vyhlášení přesune do Sokolova. Ocenění si výherci převezmou v září v rámci Hornického dne na sokolovském Starém náměstí. Značku Dobrota Karlovarského kraje uděluje formou certifikátu hejtmanka Jana Vildumetzová. Loni se do soutěže přihlásilo 82 výrobků. Soutěž ve spolupráci s krajským úřadem zajišťuje odloučené pracoviště Integrované střední školy Cheb v Dalovicích. Škola v Dalovicích pořádala v kraji do roku 2016 i soutěž Regionální potravina. K vytvoření vlastní značky kvality přistoupil kraj poté, co ministerstvo zemědělství předalo organizování jiné firmě.*