Kvalita chleba stoupá díky velké konkurenci mezi pekaři

Pardubice hostí tradiční akci nazvanou Dny chleba. Součástí čtyřiadvacátého ročníku je jako obvykle i chlebová soutěž, porotci dnes hodnotili 64 vzorků ve třech kategoriích. Podle Petra Šedivého, který je vrchním komisařem soutěže, stoupá díky konkurenci mezi pekárnami kvalita chleba.

Výsledky jsou lepší a lepší. Konkurence je mezi pekárnami obrovská. Dnešní výrobci chleba dělají velice kvalitní chléb, nejen dobrý, má vysokou kvalitu trvanlivosti a výživových hodnot," řekl Šedivý. Spotřeba chleba za poslední dvě dekády klesla z 80 kilogramů na osobu a rok zhruba na polovinu. Neznamená to však, že by lidé jedli méně pečiva, mají však mnohem větší výběr. Lidé konzumují rohlíky, bagety, jemné, listové či plundrové pečivo, řekl Šedivý. "Chléb je z pečiva nejzdravější, neobsahuje cukr, neobsahuje tuk. Málokdo si ale dnes maže do práce chleba s máslem," řekl Šedivý. Porotci hodnotili konzumní chleby, do nichž spadají převážně pšenično-žitné výrobky. V řemeslné kategorii jsou bochníky s podílem ruční práce. Třetí kategorií je chléb bez hranic. Pekaři do této sekce zařazují například chleby rustikální, sypané semínky, pecny mohou být i popraskané. Jednadvacet komisařů se rozdělilo do tří skupin. Miloslav Petrák dnes hodnotil kategorii konzumní chléb. Postup je vždy stejný. Pecen nejdřív potěžká v ruce, prohlédne si ho. Hodnotí střídu, její pórovitost i chlebovou vůni a teprve potom ho ochutná. Vůně je jeden z důležitých indikátorů, odhalí, zda chléb bude skvělý nebo jen průměrný.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down