25.06.2018 | 06:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vodohospodáři do moravských řek vysadí další tisíce jeseterů

Státní podnik Povodí Moravy do řek Moravy a Dyje letos vysadí dalších pět tisíc jeseterů malých. S vysazováním podnik začal loni, pro obnovu populace této ryby v řekách plánuje stejné množství plůdků vysazovat až do roku 2021. Projekt přijde na 18 tisíc eur (asi půl milionu korun). V tiskové zprávě to uvedl mluvčí podniku Petr Chmelař.

Celkem tři tisíce kusů letošních jeseterů velikosti od pěti do deseti centimetrů vodohospodáři vysadí do vod řeky Moravy nedaleko Moravské Nové Vsi příští týden. Ryby tentokrát vypustí ze člunu plujícího po řece Moravě.

"Tato zvláštní starobylá ryba s protáhlým tělem dosahuje pohlavní dospělosti již okolo čtvrtého roku života, což je velmi dobrý předpoklad k tomu, abychom již v době trvání projektu docílili založení populace dospělých jedinců, která se dokáže sama reprodukovat," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Dalších asi dva tisíce jeseterů poputuje do řek Moravy a Dyje na podzim. Ryby se vylíhly a odrůstaly ve speciální kontejnerové líhni na Dunaji ve Vídni. Celkem pět tisíc kusů vodohospodáři do řek vypustili už loni, na podzim roku 2016 do vod vypustili i 200 značených jeseterů. Cílem projektu je vytvořit reprodukce schopné hejno asi dva tisíce jedinců v oblasti.

"V první fázi byla část ryb označena pasivními monitorovacími značkami, které umožňují identifikovat konkrétního jedince. Pro posouzení úspěšnosti projektu je ale nutné provést monitoring nejen na úsecích vysazovaní, ale i na cele řece Moravě až po soutok s Dunajem i na Dunaji samém. Z důvodu takto rozsáhlého monitoringu budou první ucelené informace o jeseteří populaci známé až v průběhu příštího roku," uvedl Gargulák.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down