Za vzrůstající cenou másla v tuzemsku stojí podle Potravinářské komory ČR vysoká světová poptávka, zvláště v Číně, ale i v Evropě. Ceny by přesto neměly stoupnout na loňské hodnoty, sdělila mluvčí komory Dana Večeřová. Podle údajů Českého statistického úřadu stála čtvrtka másla v červnu v Česku v průměru 51,81 Kč. Nejdražší bylo v Libereckém kraji, kde cena vystoupala na průměrných 57,27 Kč. Loni v srpnu se cena másla v obchodech podle ministerstva zemědělství pohybovala od 50 do 70 korun.
"Je to v podstatě pokračování trendu z loňského roku, pokud jde o zvýšení poptávky. Navíc jsme opět v období, kdy krávy mají fyziologicky méně tuku v mléce. Zásoby másla v Evropě jsou nulové, snížil se i kvůli domácí spotřebě jeho vývoz z Evropy," uvedla Večeřová. Máslo podle ní přestalo být bráno jako stravovací hrozba. "Navíc mléčný tuk se používá i pro výrobu sýrů, jejichž spotřeba taky roste," dodala.
Podle mluvčího Agrární komory ČR Jiřího Felčárka roste cena másla od počátku roku, naopak výkupní ceny mléka od zemědělců mírně klesají. "Nyní se pohybujeme zhruba na ceně loňského průměru, který byl 8,50 Kč/l, prostor pro růst výkupních cen podle našeho názoru je," dodal. Komora by však podle něho preferovala stabilní trh, protože nestojí o razantní nárůst, který by rozkolíbal celý trh s mlékem a mléčnými výrobky.
Podle dřívějšího vyjádření předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka by měly výkupní ceny během podzimu růst o desetihaléře. Propadu cen podle něj brání zvýšená poptávka po másle a sýrech.
Spotřeba másla v ČR dlouhodobě roste. Podle posledních údajů za rok 2016 však podle statistiků klesla o 1,8 procenta na 5,4 kilogramu na obyvatele.*