Zemědělci na jihu Čech sklidili většinu ozimého ječmene

Počátkem druhého prázdninového týdne měli jihočeští zemědělci sklizený ze tří čtvrtin ozimý ječmen s výnosem kolem pěti tun z hektaru. Sklizená je nyní úroda z méně než tří procent ploch osetých ozimou pšenicí a kolem šesti procent řepky olejky. Pěstitelé zatím hlásí průměrné až podprůměrné výnosy i kvalitu. Řekla to ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Postup žní a jejich výsledky se v kraji liší, kvůli rozdílným klimatickým a půdním podmínkám i v závislosti na nadmořské výšce polí. Na Strakonicku vjížděly sklízecí mlátičky do polí již 19. června. Výnosy i kvalita jsou zatím průměrné až podprůměrné. Ozimy jsou kvůli jarnímu nedostatku vláhy řidší a produkují drobnější zrno. "Na mnoha místech komplikuje zahájení seče nesourodá zralost kvůli zmlazování porostů. V sušších oblastech zaorávali mák i luskoviny," řekla Šťastná.
Kukuřice, původně oslabená vláhovým deficitem, se díky nedávným dešťům vzpamatovala. V místech, kde včas napršelo, vypadají kukuřičné lány díky nadprůměrným teplotám jako obvykle v polovině srpna. Zatímco první seč trav byla slabá, červnové deště dávají podle ředitelky naději na objemnější otavy a druhé seče jetelovin vypadají slibněji. Ačkoli se loni sklizňové plochy v kraji rozšířily, loňská produkce obilovin jihočeských zemědělců byla v porovnání s úrodou předchozího roku o sedm procent, tedy o 53 000 tun nižší. Uvedl to Český statistický úřad. Obilovin se v jižních Čechách loni sklidilo 698 692 tun na ploše 134 950 hektarů. Výnos byl 5,18 tuny na hektar, meziročně klesl o více než půl tuny.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down