Výnosy obilovin v Pardubickém kraji jsou horší než vloni

Zemědělci v Pardubickém kraji už sklidili obiloviny zhruba ze čtvrtiny a řepku téměř ze tří čtvrtin osetých ploch. Zcela již skončily žně ozimého ječmene. Průměrné výnosy obilovin jsou zatím nižší než vloni, naopak u řepky jsou ve srovnání s minulým rokem lepší. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

Ozimého ječmene se letos v regionu sklidilo 5,3 tuny z hektaru, což je téměř o 22 procent horší výsledek než loni. Podobně jsou na tom i ostatní obiloviny, na 64 procentech jsou meziročně výnosy ovsa. Srovnatelné výsledky jsou zatím u jarního ječmene, kde se výnosy oproti minulému roku snížily o necelá tři procenta. Radost mohou mít letos pěstitelé řepky. Průměrný výnos z hektaru zatím dosahuje 3,53 tuny, o deset procent více než v roce 2017.

Nižší výnosy obilí jsou podle ředitele Okresní agrární komory Pardubice Josefa Štěpanovského způsobeny jednoznačně velkým suchem. To postihlo některé oblasti v regionu mnohem více než vyplývá z průměrných čísel. "Pardubický okres je suchem extrémně postižen. V okolí Pardubic jsou hodně lehké půdy a výnosy obilovin jsou třeba o polovinu nižší než loni," řekl Štěpanovský. Obilí během velmi krátkého jara nestačilo odnožovat a bylo řídké, klasy také často zaschly. Řepku podle Štěpanovského sucho tolik nepoznamenalo, protože je ranější než obiloviny a určitou vláhu ještě na jaře měla.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down