27.07.2018 | 11:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Švestky na Pardubicku dozrály o tři týdny dřív

Švestky v sadech Martina Vaňka z Kojic na Pardubicku dozrály o tři týdny dřív a česáči ovoce už je otrhali. Teplé počasí urychlí i sklizeň podzimních odrůd jablek. Sucho způsobilo, že plody budou letos menší, řekl sadař.

"Všechno zraje dřív. Švestky bychom normálně česali možná až příští týden, kvůli tomu teplu už je máme týden sklizené. Všechno je o tři neděle posunuté," řekl Vaněk.
Protože neprší aspoň jako loni, stromy nemají dostatečnou závlahu. Plody jsou proto menší, ne všechny se tak dostanou na běžnou spotřebu, ale zpracují se jinak, třeba na mošt. "Bude tam spoustu nestandardů, které už se prodávají za mnohem nižší cenu," řekl sadař. Kvůli suchu by se mu hodil závlahový systém. Je však poměrně drahý, navíc není kolem sadů zdroj vody. Labe teče asi půl kilometru až za hlavní silnicí, řekl Vaněk. Podnikatel pěstuje řadu odrůd, oblíbené je mezi zákazníky červené sladké jablko Rubinola, kříženec Rubínu. V sadech má i jabloně Gloster, Gala, Braeburn, Florina nebo Merlose. Staré odrůdy tolik na odbyt nejdou, je jím třeba nakyslé jablko Zvonkovo. "Zvonkovo je žádaná v jiných oblastech než u nás na Pardubicku. Jezdí si pro ně lidé, které je pak v jiných regionech prodávají na trzích," řekl Vaněk.
Podnikatel vlastní 42 hektarů, jablek a hrušek ročně sklidí kolem 600 až 700 tun, švestky plodí přibližně 100 tun ovoce. Část ovoce prodá přímo zákazníkům, jinak je jeho odběratelem odbytové družstvo, které jablka či hrušky prodává například do sítí obchodů Kaufland nebo Billa. "Sám všechno nedokážu prodat, což by bylo výhodnější. Když pak vidím v marketech ty ceny, tak mě to drásá. Po odečtu nákladů třeba za skladování zrealizuji prodej jablek za sedm až osm korun za kilogram," řekl Vaněk.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down