Výrobek celozrnný koláč se sezónním ovocem od společnosti COOC FOOD, s. r. o., přišel o značku Regionální potravina Libereckého kraje. Pekárna totiž na jeho výrobu používala české suroviny jen sezónně, jinak je nahrazovala surovinami z jiných zemí. Informovala o tom tisková mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková.
Značka Regionální potravina je prestižní ocenění, které si zaslouží jen kvalitní potravinářské a zemědělské výrobky. Základní podmínkou pro její získání je, že podíl místních surovin potřebných k výrobě daného výrobku tvoří minimálně 70 procent a hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Vlastníkem a gestorem značky je Ministerstvo zemědělství, správcem je SZIF. Pokud dozorová organizace, kterou jsou Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa, zjistí jakoukoli nesrovnalost, situace se podle Novákové okamžitě řeší. V případě závažného pochybení se značka odebírá. „Chtěli bychom spotřebitele ujistit, že na kontrolu oceněných výrobků klademe velký důraz. Dojde-li k odebrání značky, je to pro zákazníka důkaz, že o značku pečujeme a staráme se, aby se parametry, za které byl výrobek ohodnocen, neměnily. Udělením značky posouzení kvality nekončí, ale naopak začíná,“ připomněla mluvčí.
Celozrnný koláč se sezónním ovocem od společnosti COOC FOOD, s. r. o, kterou spotřebitelé znají pod obchodním názvem Koláčkova pekárna, získal značku Regionální potravina Libereckého kraje v roce 2016. Na základě nedodržení stanovené Metodiky, které zjistila Státní zemědělská potravinářská inspekce, však o značku přišel. „Spotřebitelé se mohou při jakékoli pochybnosti v souvislosti s oceněnými výrobky, ať už se jedná o značky Klasa, Regionální potravina nebo BIO, obrátit na naši infolinku info@eklasa.cz. Každý podnět obratem řešíme a předáváme dozorovým orgánům k prošetření. Naším cílem je zajišťovat, aby v portfoliu oceněných výrobků byly nabízeny jen skutečně maximálně kvalitní výrobky,“ zdůraznila Nováková.*