06.08.2018 | 08:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tradiční pěstitelé kmínu v Malči ukončili sklizeň, úroda je dobrá

Zemědělské družstvo Maleč, které patří mezi tradiční české pěstitele kmínu, letos toto koření sklidilo ze 75 hektarů polí. Sucho urychlilo zrání kmínu o víc než týden. Je drobnější, ale výnosy jsou dobré, řekl agronom Josef Lihnart, který je zároveň předsedou spolku Český kmín sdružujícího pěstitele. Kmín se ale většinou pěstuje jako dvouletá plodina a chybějící vláha je znát na stavu mladých porostů vysetých zjara.

Dopad sucha na letošní sklizeň nebyl podle Linharta tak velký i díky tomu, že starší rostliny kmínu mají silný kořen. "Výnosy byly lepší průměr," zhodnotil. Z hektaru družstvo sklidilo něco přes tunu kmínu. Dosoušet ho nebylo potřeba, což se jinak musí provádět šetrně s ohledem na ceněné silice, tedy éterické látky zajišťující typickou chuť a vůni tohoto koření.

Výsledky testování obsahu silic z letošní sklizně ještě družstvo nemá. Linhart si je jistý tím, že bude vyšší než 2,8 procenta, což je jedno z důležitých kritérií pro používání chráněného označení původu Český kmín, které stejnojmenné sdružení získalo v Bruselu v roce 2008. Uspělo díky tomu, že se mu podařilo prokázat vysokou kvalitu domácí produkce. Před rokem obsah silic u kmínu z Malče převyšoval čtyři procenta.

U čerstvě sklizeného kmínu teď přijde na řadu čištění od zbytků stonků. V Malči kromě čističek se síty používají novou technologii vybavenou mikrokamerami a vzduchovými tryskami. Čištění kmínu družstvo zajišťuje i pro okolní pěstitele. Do jeho hal už je voňavého koření svezeno okolo 200 tun.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down