Veterináři v pololetí zjistili u hygieny potravin chyby v 4,5 procentech případů

Veterináři v prvním pololetí zjistili pochybení v hygieně potravin v 4,5 procenta případů, loni jich bylo v pololetí pět procent. Za chyby uložili pokuty za více než pět milionů korun, další případy jsou ve správním řízení. Sdělili to zástupci Státní veterinární správy (SVS). Nejčastější zjištěnou chybou bylo porušení zásad výrobní a hygienické praxe, počet těchto zjištění meziročně vzrostl o procento na 20 112. Mezi zásady výrobní a hygienické praxe patří například dodržování technologických postupů, provádění kontroly či manipulace s odpady.

"Nejčastěji zjišťovaným nedostatkem, ve více než pětině případů, je porušení zásad správné výrobní a hygienické praxe, následují prohřešky při manipulaci s produkty, nedostatky v označování výrobků a prokazování jejich původu. Zhruba při pěti procentech kontrol bývá zjišťováno nedostatečné čištění a sanitace výrobního zařízení," uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Veterináři zkontrolovali během pololetí také více než 3600 zásilek produktů ze zahraničí, závadu zjistili u 115 z nich. "Převažují administrativní nedostatky, zejména chybějící hlášení o příchodu zásilky, které tvoří nadpoloviční většinu závad," dodal mluvčí.

Ve stravovacích zařízeních vykonali v pololetí veterináři 2864 kontrol, podobně jako loni. Alespoň jedno porušení předpisů bylo zjištěné ve 160 případech, meziročně tak podle Vorlíčka závad mírně ubylo. "Neškodně odstraněno či vráceno zpět odesílateli bylo zhruba 800 kilogramů nevyhovujících živočišných surovin," sdělil.

Veterináři dozorují skoro 10 500 provozů, kde se zpracovávají produkty živočišného původu, například jatka, mlékárny či provozy na zpracování vajec a medu. Loni veterináři vybrali na pokutách rekordních 29,5 milionu korun, o milion více než předloni. O několik tisíc na 47 tisíc klesly kontroly v oblasti veterinární hygieny.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down