Čtvrtina sýrů z dovozu nevyhověla požadavkům zákona. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podrobila laboratorní analýze 64 šarží. Podle mluvčího Pavla Kopřivy řada zahraničních výrobců stále nevěnuje kontrole jakosti potravin určených pro český trh dostatečnou pozornost. Uvedl to Kopřiva v tiskové zprávě.
SZPI se zaměřila na přírodní polotvrdé sýry, což je nejčastěji eidam, gouda nebo čedar. Šlo o výrobce z Polska, Francie, Nizozemska, Velké Británie a v jednom případě ze Slovenska. Ani v jednom případě nefiguroval sýr z Německa, které je silným exportérem do České republiky. Inspektoři zkontrolovali 121 vzorků, laboratorní analýzu dělali u 64 šarží, z nichž nevyhovělo 15. V devíti případech bylo v sýru více soli, než uváděla etiketa. U tří byl nižší podíl tuku v sušině a u čtyř vzorků byl nižší podíl sušiny, než výrobce deklaroval. "Sušina a tuk v sušině patří ke klíčovým parametrům jakosti sýrů a je-li skutečný podíl sušiny nebo tuku v sušině nižší, než kolik uvádí výrobce na obalu, jedná se klamání spotřebitele. Vyšší než deklarovaný obsah soli ve výrobku představoval u některých vzorků až masivní nedodržení výživových údajů z tabulky výživových hodnot, kterou musejí výrobci povinně uvádět na obalu," sdělil Kopřiva.*