18.09.2018 | 06:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Plzni se uskuteční festival minipivovarů

V Plzni bude v pátek a v sobotu 21. a 22. září v Pivovarském dvoře v Černicích festival minipivovarů. Nejméně 65 nejmenších českých výrobců představí přes 200 značek piv. Letošnímu 11. ročníku festivalu Slunce ve skle budou dominovat svrchně kvašená piva, tedy nápoje typů ALE, IPA a stout, řekl Petr Míč z marketingu černického pivovaru Purkmistr. Na přehlídku loni dorazilo asi 7000 lidí, čtyřnásobek oproti prvnímu ročníku, na němž piva čepovalo 14 výrobců.

Když festival začínal, prodávala se jen spodně kvašená piva, tedy ležáky a pšeničná piva. "Letos bychom chtěli překonat hranici 10 000 návštěvníků," uvedl Míč. Podle něj bude většina pivovarů z Čech, počty moravských pivovarů jsou menší kvůli tomu, že na Moravě je v posledních letech podobných přehlídek stále víc. "Podle dostupných informací nikdo v ČR a v Evropě nic takového nedělá. S pivními festivaly se sice u nás roztrhl pytel, většinou jde ale o mix středních a velkých pivovarů a něco málo malých," uvedl Míč. Podle něj není nikde na světě tolik nejmenších výrobců na počet obyvatel jako v ČR, nyní jich je 420 a měsíčně se otevírají dva až tři nové.
Podle plzeňského pivovarského experta Josefa Krýsla se může počet minipivovarů v Česku zvýšit na 800 až 1000. "Trend spotřeby se mění směrem k minipivovarům. Lidé na ně velmi dobře slyší a jdou za těmi výrobky," řekl. Míní, že trend se nemusí zastavit, podobně jako v USA, kde se každoročně zvyšuje počet mikropivovarů od roku 1976, v posledních pěti letech o 1000 pivovarů ročně.
Součástí akce bude i křest knihy České minipivovary s obsáhlým přehledem nejmenších výrobců v ČR. Na akci bude vyhlášená kampaň Český ležák nepiješ nikdy sám. Má podpořit už několik let ustupující konzumaci čepovaného piva. Poprvé se také uskuteční odborná degustační soutěž, kde bude přes 50 vzorků světlého ležáku, které ohodnotí zhruba 20 sládků z minipivovarů.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down