Vepřové ze států s morem prasat se bude kontrolovat, rozhodl stát

Příjemci vepřového ze států, kde se vyskytuje africký mor prasat, budou muset nechat zkontrolovat maso na tuto nemoc. Opatření začne platit v úterý, mimořádná veterinární opatření vyhlásí stát v pondělí, informovala o tom Státní veterinární správa (SVS). Choroba se vyskytuje například v Belgii nebo Polsku, tyto státy jsou třetím a čtvrtým největším dovozcem vepřového do ČR.

Vepřové, ale také vedlejší živočišné produkty z prasat nebo maso z divokých prasat, bude moci na trh až po kontrole. Povinnost se bude vztahovat na všechny tuzemské provozovatele potravinářských podniků dovážející produkty z Belgie, Bulharska, Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska nebo Rumunska. Za nesplnění povinností bude hrozit až dvoumilionová pokuta.
"Vzhledem k vývoji nákazové situace v Evropě je potřeba ochránit domácí chovy prasat a trh s vysokými standardy pro spotřebitele před možným zavlečením nákazy. Proto jsme se rozhodli podmínit vstup potenciálně nebezpečných potravin z rizikových zemí povinným vyšetřením na virus afrického moru prasat. Boj s nákazou nás stál hodně peněz a je za ním řada omezujících opatření, proto nechceme riskovat další zavlečení choroby na naše území," zdůvodnil nařízení ministr zemědělství Miroslav Toman.
Testy by měly být hotové maximálně do 24 hodin od přijetí vzorku. Ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád uvedl, že pokud dostanou veterinární ústavy vzorky před polednem, měly by je zanalyzovat do konce dne. Pokud až po poledni, výsledky nejspíš budou až následující den. "Cena vyšetření, která dle platného sazebníku dosahuje 1100 Kč, by rozhodně neměla citelně ovlivnit náklady odběratelů," dodal.
Čeští příjemci podle veterinářů v současnosti odebírají ze zemí s výskytem moru zhruba 3000 zásilek vepřového masa v celkové hmotnosti kolem 4000 tun měsíčně. V průměru tak měla jedna zásilka, kterou bude nutné zkontrolovat, 1,3 tuny.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down