Žebříček zemí, které se mohou pochlubit nejlepší potravinovou udržitelností, vede Francie. Dopomohla jí k tomu opatření proti plýtvání potravinami a podpora ekologického zemědělství. Česká republika obsadila mezi 67 měřenými zeměmi sedmé místo. Vyplývá to ze zveřejněných údajů společnosti Economist Intelligence Unit a nadace Barilla Center for Food & Nutrition.
V první sedmičce se za Francií a před Českou republikou umístilo Nizozemsko, Kanada, Finsko, Japonsko a Dánsko. ČR za sebou v měření plýtvání potravinami, udržitelného zemědělství, zdraví a výživy nechala třeba Švédsko, Rakousko nebo Austrálii. Z rozvojových zemí se nejvýše - na 12. místo - probojovala Rwanda. Čína, Spojené státy ani Británie se nedostaly ani do první dvacítky. Na celém světě se každý rok vyhodí třetina vyrobeného jídla, což podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) představuje ztrátu téměř bilionu dolarů (skoro 23 bilionů Kč). Podle pozorovatelů je tento stav nejen neetický s ohledem na to, že na planetě roste počet lidí trpících hladem, ale má také ničivé účinky na životní prostředí. Francie letos obhájila své loňské prvenství. Dopomohlo jí k tomu i opatření z roku 2016, které nařizuje supermarketům odevzdávat neprodané potraviny charitativním organizacím, propagace zdravého životního stylu a pokrok v ekologickém zemědělství. Naopak Čínu táhne dolů vysoká úroveň emisí skleníkových plynů v zemědělství a špatné výsledky USA zase souvisejí s množstvím obézního obyvatelstva, jež provozuje jen nízkou fyzickou aktivitu a konzumuje potraviny s vysokým obsahem cukru a tuků.*