11.12.2018 | 07:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zájem o cukroví na zakázku se zvyšuje

Lidé v Královéhradeckém kraji si stále častěji nechávají vánoční cukroví napéct na zakázku. Většina cukrářství do Vánoc již nové zakázky na cukroví kvůli velkému zájmu nepřijímá. Cena za jeden kilogram několika druhů se v regionu pohybuje nejčastěji od 300 do 500 korun.

Také cukrářka Renata Kupková z Rychnovska oproti loňskému roku zdražila, přesto si na nezájem zákazníků nestěžuje. "Sázíme na kvalitu – pravá čokoláda, smetana, pravé máslo. Za pětistovku mám jeden kilogram, je v tom přibližně 130 kousků a devět druhů vánočního cukroví. O 30 korun jsem musela zdražit, náklady rostou," řekla Kupková. Podle ní je zájem oproti loňsku tak o 30 procent vyšší. "Máme stálou klientelu i nové zákazníky, a to i z větší dálky," uvedla. Podle oslovených cukrářů jde o celospolečenský trend, přibývá lidí, kterým se nechce s cukrovím dělat doma. "Zájem o výrobu vánočního cukroví roste, máme totální strop. Za kilogram cukroví chceme 380 korun, loni to bylo za 300. Rostou ceny surovin. Lidé si za to odnesou 16 druhů cukroví," řekl  spolumajitel cukrářství v Náchodě Tomáš Koucký. Ceny cukroví v Královéhradeckém kraji jsou různé, záleží na místě, ale také třeba na postupech cukrářů či surovinách, ze kterých vyrábějí. Zpravidla vyšší ceny bývají ve městech, nižší na venkově. "Nabízíme patnáct šestnáct druhů, kilogram cukroví máme za 300 korun, stejně jako loni. Zájem je velký, zakázky už nebereme," řekla Marcela Zajíčková z Mladých Buků u Trutnova. Největší zájem je stále o klasické druhy cukroví, jako třeba vanilkové rohlíčky nebo linecké pečivo, občas si lidé objednávají i větší zákusky. V posledních letech je zájem také o zdravější alternativy ke klasickému vánočnímu cukroví. Pečení vánočního cukroví je neodmyslitelně spjaté s dobou adventu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down