Luxusní víno a několik pivních speciálů ozdobí letošní oslavy sto let Mendelovy univerzity v Brně. Oba oblíbené nápoje připomenou šlechtitelské a další odborné úspěchy vědců a také fakt, že Mendelova univerzita vychovala stovky kvalitních vinařů a také zkušené sládky. Zatímco víno odrůdy Cerason bude výjimečnou záležitostí pro fajnšmekry, s univerzitním pivem se lidé budou letos setkávat i v brněnských restauracích a maloobchodní síti, uvádí tisková zpráva univerzity.
Mendelova univerzita v Brně je nejstarší samostatnou vysokou školou svého odborného zaměření v České republice. Na fakultě v Lednici vychovává budoucí vinaře a obhospodařuje zhruba 100 hektarů vinic, v Brně má také vlastní zkušební pivovar a další provozy. „Ke stoletému výročí univerzity jsme vybrali skvělé víno z naší dílny, tedy odrůdu, která je nejvíce spojena se stanovištěm Zahradnické fakulty v Lednici. Konkrétně jde o Cerason, tedy odrůdu, kterou vyšlechtilo sdružení Resistant, křížením Merlanu a Fratavy. Jde o interspecifickou odrůdu, odolnější k houbovým chorobám," uvedl Mojmír Baroň, vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství.
Zatímco jubilejní víno bude luxusní záležitostí, s univerzitním pivem se budou setkávat Brňané celý rok v restauracích i maloobchodu. Přestože má Mendelova univerzita ve svém kampusu vlastní zkušební pivovar, jeho kapacita je malá. „Proto jsme spojili síly s naším absolventem Petrem Kobzíkem, který provozuje jeden z nejstarších minipivovarů na jižní Moravě v Brně-Žebětíně. Pivo vaří podle receptur, které odráží výzkumnou činnost univerzity," uvedl vedoucí Ústavu technologie potravin Tomáš Gregor, který je mentorem a odborným garantem projektu.*