Největší komerční vinařská laboratoř v České republice, BS vinařské potřeby, otevřela nové prostory ve Velkých Bílovicích. Laboratoř nabízí vinařům zejména analýzy hroznů a moštů i samotného vína před lahvováním.
"Zájem o služby laboratoře každoročně roste, například mezi lety 2017 a 2018 přibližně o 18 procent. Takový nárůst sledujeme v posledních letech každoročně. Jedním z důvodů pro rozšíření laboratoří byla kapacita, v posledních dvou letech nám byly původní prostory již malé," uvedl enolog společnosti Miloš Vidlář. V loňském roce pracovníci laboratoře vypracovali přes 23 000 analýz.
V nových prostorách nabídne společnost vinařům druhy analýz, které dosud dělat nemohla. "Od loňského roku rozšiřujeme naše služby také o spektrofotometrické metody. Vloni jsme začali s analýzami obsahu železa ve víně a letos chceme pokračovat na analýzách mědi a polyfenolů. Dále bychom chtěli nabídku analýz rozšířit o kyselinu sorbovou a kyselinu glukonovou," řekl Vidlář. Laboratoř může posuzovat i mikrobiologickou stabilitu vína a kontrolovat hygienu výrobních prostor a vybavení. V nových prostorách je také plnohodnotná degustační místnost oddělená od laboratoře, kde se odehrává enologické poradenství. Rytmus práce v laboratoři se mění spolu s tím, jak se během roku vyvíjí práce na vinicích i ve sklepích. "Největší zájem o naše služby je v prvním a posledním kvartále. V tom prvním jde hlavně o zjišťování stability vín a v největší míře analýzy pro zatřídění vín SZPI. V posledním kvartále jsou to analýzy v průběhu fermentace a analýzy mladých vín," uvedl Vidlář.*