Ministr zemědělství ocenil německou aktivitu proti snížení rozpočtu na zemědělskou politiku

Jednáním s ministrem životního prostředí a zemědělství Saska Thomasem Schmidtem ministr zemědělství Miroslav Toman zahájil návštěvu mezinárodního potravinářského, zemědělského a zahradnického veletrhu Internationale Grüne Woche v Berlíně. Jeho 84. ročníku se účastní přes 1500 vystavovatelů z více než 60 zemí. Svůj stánek má na veletrhu, který potrvá do 27. ledna, tradičně i Česká republika.

„S panem ministrem Schmidtem jsme hovořili zejména o podobě společné zemědělské politiky po roce 2020. Zdůraznil jsem, že pro splnění všech cílů je potřeba zachovat její adekvátní rozpočet. Nesouhlasíme proto s návrhem Evropské komise snížit prostředky na zemědělskou politiku.  Podle navržené metody by byla Česká republika oproti ostatním členským zemím nejvíce krácena v obálce na rozvoj venkova a přišla by o více než 350 milionů eur,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. V této souvislosti ocenil společný dokument Německa a Francie proti navrženému snížení rozpočtu na společnou zemědělskou politiku, uvádí tisková zpráva ministerstva.
Za jednu z priorit nové evropské politiky při jednání Miroslav Toman označil i zjednodušení. „Přesto obsahují legislativní návrhy řady pravidel a oblastí, kde se obáváme velké administrativní zátěže. Naší dlouhodobou prioritou také je, aby zemědělci napříč celou unií měli spravedlivé podmínky. Pravidla nové společné zemědělské politiky musí zohledňovat specifika sektoru v jednotlivých členských státech. Proto odmítáme zavedení povinného zastropování přímých plateb a degresivity,“ uvedl ministr zemědělství Toman.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down