Nedávno obnovený Měšťanský pivovar v Kutné Hoře loni uvařil 6000 hektolitrů piva a chystá se zvýšit výrobu. Hlavní prodejní místa má ve městě, v letošním a příštím roce se chce zaměřit i na jeho širší okolí. Kromě toho se připravuje také na export, například do Číny, řekl ředitel pivovaru Miloš Hrabák.
V areálu, který v minulosti opustila skupina Heineken, byla obnovena výroba předloni v únoru, první sudové pivo se do hospod dostalo 7. dubna 2017. V prvním roce pivovar uvařil 5000 až 6000 hektolitrů. Vzhledem k tomu, že nebyl v provozu po celý rok, není meziroční srovnání možné. "Když se na to ale podíváme po jednotlivých měsících, tak tak máme nárůst deset až 15 procent," uvedl Hrabák. Pivovar má podle něj dostatečnou kapacitu na další zvyšování výroby. Zaměstnává do 20 lidí, ve vlastní výrobě jich pracuje zhruba deset a další mají na starosti obchod, sklady, logistiku a rozvozy piva. Přes léto vypomáhají brigádníci. "Se stávajícím zaměstnaneckým stavem jsme schopni zvládnout ještě padesátiprocentní nárůst," řekl Hrabák.
V nadcházejících dvou sezonách by pivovar rád rozšířil prodeje do Čáslavi, Kolína a dalších měst a chystá se i vyvážet. Podle ředitele může garantovat trvanlivost piva až jeden rok. Už nyní se dá kutnohorské pivo koupit na Slovensku a v přípravě je i vývoz do Německa či Rakouska. Standardní odběratelský kanál ale zatím vybudován nebyl."První rok jsme si nebyli jisti trvanlivostí. Zatím jsme posílali vzorky, to znamená několik palet, do Číny, kde máme připravený kontrakt. Tam ale samozřejmě všechno déle trvá," uvedl Hrabák.*