25.03.2019 | 09:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vláda projedná zvýšení poplatků za registraci hnojiv

Ministerstvo zemědělství chce navýšit poplatky za přijímání žádostí o registraci hnojiva, pomocné půdní látky, pomocného rostlinného přípravku nebo substrátu na deset tisíc korun, nyní činí tři tisíce. Přijetí žádosti o prodloužení platnosti registrace pak bude stát proti současným 500 korun čtyřikrát více. Změnu obsahuje novela rostlinolékařského zákona, kterou dnes projedná vláda.

Novela se zabývá hlavně implementací evropského práva ohledně regulace vstupu, zavlékání nebo šíření škodlivých rostlin. Pěstitelé nebudou muset informovat Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) o použití toxických přípravků na ochranu rostlin, podle novely bude stačit informovat hygienickou stanici.

Novela nově odkazuje na evropská nařízení, která na území ČR začnou platit od letošního 14. prosince. Ministerstvo tak nechce, aby se v zákoně termíny od těchto nařízení lišily nebo se legislativa duplikovala. K stejnému datu by měla platit také novela.

Ke zvýšení některých poplatků za registrace ministerstvo odkazuje na to, že od roku 1998, kdy byl schválen zákon o hnojivech, nevzrostly. U poplatků za prodloužení registrace se pak jejich výše nezvedala od roku 2009, kdy bylo prodloužení rozhodnutí o registraci umožněné. "Od té doby došlo například k výraznému růstu průměrné mzdy – v roce 1998 to bylo asi 11 800 Kč, v roce 2009 cca 23 300 Kč, v letošním roce cca 30 300 Kč," dodává důvodová zpráva novely. Ministerstvo dodává, že poplatky v zahraničích jsou někdy i řádově vyšší.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down