Farma v Ratibořicích se stará o 3000 chovných králíků

Kočárova farma v Ratibořicích na Třebíčsku se stará o 3000 králíků. Majitel Jiří Kočár se chovem brojlerových králíků, určených na výkrm, zabývá pětadvacet let. Pro jejich chov opravil budovu bývalého vepřína, který mu v restitucích vrátilo družstvo. Nejtěžší bylo prorazit na trh, uvedl.

"Za ta léta, co to dělám, byla vloni největší poptávka po králičím mase, vůbec jsme nestíhali. Letos to pokračuje," řekl Kočár. Chovu králíků se věnují i dva z jeho tří synů, jeden má farmu na jatečné králíky, druhý je chová pro laboratorní účely.
Jiří Kočár, původní profesí elektrotechnik zaměstnaný v Tesle v Rožnově pod Radhoštěm, později tlumočil z němčiny. "Jako tlumočník jsem jezdil po Evropě a v severní Itálii jsem se dostal k těm králíkům," zavzpomínal. Odtud si také do Ratibořic dovezl prvních 70 králíků Hyla, tedy hybridní druh vytvořený křížením řady plemen.
V 90. letech bylo podle Kočára v Česku 127 chovů králíků, které měly přes 50 samic, většina postupně skončila. "Chovatelé si mysleli, že to půjde lehce a že na tom vydělají peníze, ale ono to tak lehce nejde," řekl farmář. Podotkl, že králík je choulostivý a potřebuje jinou péči než třeba prasata nebo skot.
Později si Kočár zařídil porážku na nedalekých drůbežích jatkách. Těžké ale bylo najít vlastní odbyt pro králičí maso. "Tři roky jsem lidi doslova prosil, aby si je koupili. Vděční za králíka byli jen v domovech důchodců," řekl. Kočárovým se s králičím masem začalo dařit až na trzích v Praze, teď už ho dodávají třeba i do škol. Nabízejí chlazené králíky i výrobky z králičího masa, včetně paštik a klobás.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down