Rychlé změny nebudou

Regionální samosprávy by měly podle premiéra Andreje Babiše ihned přijmout opatření k odpovědnému nakládání s vodou a nečekat na pokyny vlády. Rychlé změny k lepšímu v boji se suchem se však nedají očekávat, podle něj je nutná dlouhodobá systémová práce na změně situace. Předseda vlády to uvedl na nedávné konferenci Ochrana vody v přírodě, kterou pořádal Odborový svaz pracovníků v zemědělství a výživě – Asociace svobodných odborů ČR společně s Agrární komorou ČR v Praze.

Vláda si podle něj uvědomuje, že s nástupem sucha přicházejí i další problémy, jako je kůrovcová kalamita nebo škůdci, kteří se dříve na českém území nevyskytovali. „Pokud by suchý ráz počasí pokračoval i letos, budeme čelit výrazným národohospodářským škodám. Budou to škody nejen v zemědělství, ale i v lesích a budeme mít nedostatek vody pro obyvatelstvo,“ prohlásil. Podle něj problémy pocítí i energetici. Poukázal na to, že mimořádně vážná situace je v oblasti podzemních vod. Jejich hladiny zůstávají daleko pod dlouhodobým normálem a na polovině území jsou na úrovni mimořádného sucha, sdělil. Babiš připomněl, že kabinet schválil návrhy Ministerstva zemědělství a životního prostředí na zahájení prací na obnově vodních toků v povodí Rakovnického a Kolešovického potoka na Rakovnicku. V následujících letech by za první fázi přípravy staveb přehrad Senomaty, Šanov a Kryry měl stát zaplatit 554 milionů korun. Stát by měl rovněž začít posuzovat, zda se vyplatí přivádět do kryrské nádrže vodu z Ohře. Pokud vše půjde podle stávajících záměrů, budou tyto tři nádrže včetně přivaděčů mezi kryrskou nádrží a Rakovnickým a Kolešovickým potokem a první etapy přírodě blízkých opatření stát 3,41 miliardy korun. „Musíme posilovat akumulaci vody v nádržích nejen pro zajištění pitné vody, ale i vody na závlahy,“ zdůraznil s tím, že roste zájem zemědělců o obnovení a rozšíření závlahových soustav, k jejichž devastaci došlo v minulých letech. „Nové soustavy jsou již moderní a vycházejí zejména s využitím znalostí z Izraele. Musíme začít využívat i jemně znečištěnou, tzv. šedou, vodu,“ sdělil.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down