Výrazný nárůst počtu zakázek loni díky nadprůměrné úrodě ovoce zaznamenala pěstitelská pálenice v Těšeticích na Olomoucku, která vyřídila bezmála tisícovku objednávek. "Ve srovnání se slabším rokem 2017 byl počet zákazníků trojnásobný a vůči standardní sezóně dvojnásobný," řekl provozovatel těšetického lihovaru TŌSH a pěstitelské pálenice Jiří Omelka.
"V loňském roce byl dostatek všeho ovoce a spektrum kvasů bylo opravdu hodně pestré. Tady v tomto regionu lidé pálí hlavně kvas z jablek a švestek, loni ale měly velké zastoupení také třešně, hrušky a meruňky. Nechyběl ani kvas z jahod či bezu," uvedl Omelka. Loňská úroda ovoce byla na Hané velmi dobrá a lidé si podle Omelky chtěli vynahradit předchozí dva slabé roky. "Zpracovali všechno ovoce, co měli. Nenechali nic shnít na zemi," podotkl. Dosavadní vývoj počasí nasvědčuje tomu, že ani letošní úroda ovoce by nemusela být špatná. "Uvidíme, jestli lidem po loňské vydařené sezóně zůstaly doma nějaké zásoby pálenek a ovoce letos nechají ležet na zemi," dodal Omelka. Pracovníci těšetické pálenice podle Omelky zákazníkům nabízejí ušlechtilé kvasinky, díky kterým lze zvýšit výtěžnost kvasu až o deset procent a zároveň zlepšit kvalitu destilátu. "Zákazníci už postupně zjišťují, že se vyplatí kvasinky používat. Kvas je základ a pokud je špatný, tak my už s tím moc nesvedeme," řekl Omelka. Několik zákazníků pálení kvasu v Těšeticích pojímá jako rodinnou slavnost. "Schází se tady u nás v pálenici celá jejich rodina. Nakoupí zabijačkové speciality a průběžně koštují pálenku. Je to něco, co znám z rodného Slovácka. Košt je o tom, že si chlapi mezi sebou pochválí své pálenky a od manželek mají dovoleno, že tentokrát mohou bez obav přijít domů ve veselejší náladě," dodal Omelka.*