Dalších devět výrobků z Libereckého kraje získá značku Regionální potravina. V desátém ročníku soutěže posuzovala porota rekordních 103 produktů od 34 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Sýry včetně tvarohu, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková.
Soutěž Regionální potravina si za deset let existence vybudovala renomé a popularitu. Značku mohou získat malí a střední výrobci zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Projekt má podpořit a propagovat výrobce i region původu potravin. Pro spotřebitele má být značka zárukou, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin. Hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu.
Porota dnes v Libereckém kraji ocenění navrhla pro tvaroh s česnekem a pažitkou z mlékárny Jiřího Vrkoslava, bílý jogurt z jeřmanické Zemědělské farmy K.E.K., mini svatební makový koláček Drahomíry Mackové, griliáš Radky Mayerové, bio jablečný mošt s dužinou z Moštovny Lažany. Označení Regionální potravina nově ponese i kysané červené zelí ve slaném nálevu společnosti SAMIR a ovocný sorbet LEDA – jahoda od Davida Stárka, klobása s medvědím česnekem od firmy Prominent a vepřové maso na kmínu vyrobené společností Podkrkonošská uzenina.
Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let.*