V loňském roce řešila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) celkem 26 případů překročení limitu pesticidů v potravinách. Jde o přetrvávající problém, který se týká zejména dovozu, ale ani u domácích producentů není výjimkou. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) proto svolal odborníky napříč obory, aby na odborné konferenci, která se konala včera v Praze, hledali možnosti minimalizace těchto rizik, včetně záměru úzce spolupracovat s producenty a se státem na řešení této problematiky. Pozvání přijal i zástupce hlavního veterinárního inspektora Polska. Jednoznačným cílem tohoto úsilí je přitom ochrana zdraví českých spotřebitelů.
Podle přednášejících pesticidům v potravinách se nedá téměř vyhnout, protože v současném produkčním zemědělství jsou tyto látky všudypřítomné. V reálném životě jsou pak spotřebitelé vystaveni stovkám těchto látek, které se běžně používají k likvidaci hmyzích škůdců, hub a plevelů a které se pak v různém zbytkovém množství mohou vyskytnout také v potravinách. Ty mohou způsobovat zvýšené riziko rakoviny, problémy s reprodukcí nebo narušený duševní vývoj u dětí. Koncový spotřebitel nemá šanci se před pesticidy bránit, protože ani omytí ovoce či zeleniny před konzumací nemusí stačit. „Zajištění dostatku kvalitních a zdravotně nezávadných potravin pro všechny obyvatele naší země patří bezesporu k významným úkolům Ministerstva průmyslu a obchodu a všech hospodařících zemědělců v ČR. Musíme ochránit spotřebitele především v těch případech, kdy sami nemohou při nákupu odhalit překročení povolených limitů těchto látek,“ řekl Pavel Vinkler, ředitel odboru podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Ministerstva průmyslu a obchodu. Obchodní řetězce se své odpovědnosti nezříkají a nastavují si dobrovolně interní pravidla, mnohdy přísnější oproti mezinárodním normám. Samostatně a na vlastní náklady testují hodnoty zbytkových pesticidů a o výsledcích aktivně informují kontrolní orgány. Od producentů vyžadují certifikace produkce podle přísných mezinárodního standardů (GlobalGAP) a zejména se od dodavatelů snaží získat závazky dodání potravin s nižším obsahem zbytkových pesticidů, než stanovuje legislativa. Obchodníci zároveň připomínají, že je také na státu, aby množství zbytkových pesticidů v potravinách, které se dostávají na trh, důsledně ohlídal.
„Obchod je tím, kdo má zákazníkovi zajistit bezpečné a zdravé potraviny za co nejlepší cenu. Podle platné legislativy by ale mohla nastat situace, že by obchodní řetězec mohl být zažalován dodavatelem za porušení zákona o významné tržní síle, protože vyžaduje dodávku ovoce se sníženým obsahem zbytkových pesticidů. Do řešení bezpečnosti a nezávadnosti potravin proto musí být aktivně zapojeni všechny články dodavatelského řetězce potravin včetně státu,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR. „Od státu očekáváme, že účinnými kontrolami zabrání vstupu kontaminovaných produktů na trh a na mezinárodní úrovni se bude angažovat pro přijetí přísnějších limitů pro maximální hodnoty zbytkových pesticidů v produktech primárního zemědělství," doplnil.