Jak lze zjistit, zda je potravina bezpečná, kvalitní a pravá? Řešení nabízí excelentní výzkumná infrastruktura Metrofood-CZ, kterou koordinuje Česká zemědělská univerzita v Praze. Metrofood-CZ je novou významnou infrastrukturou v ČR v oblasti potravin a výživy. Laboratoře, odborníci, ale také výrobci tak budou mít možnost využít nejen přístrojové vybavení či znalosti odborníků zapojených do této infrastruktury. Informuje o tom tisková zpráva univerzity.
Správné měření různých parametrů je při vědecké práci stejně zásadní jako získání vzorků samotných. To platí i v rámci analýzy kvality potravin a zemědělských produktů, které se věnují odborníci Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze – doc. Lenka Kouřimská z katedry mikrobiologie, výživy a dietetiky a doc. Pavel Klouček z katedry kvality a bezpečnosti potravin. Spolu s kolegy z Vysoké školy chemicko-technologické a Výzkumného ústavu potravinářského už několik let spolupracují se zahraničními pracovišti napříč Evropou jako členové konsorcia tvořícího tzv. velkou výzkumnou infrastrukturu Metrofood-RI. Hlavním cílem infrastruktury je zavádět zásadní vylepšení v oblasti sledování kvality a bezpečnosti potravin tím, že podporuje metrologii v potravinářství a výživě a umožňuje spolupráci a sdílení výsledků v evropském a následně celosvětovém měřítku. Jak vysvětluje doc. Lenka Kouřimská: „Součástí naší infrastruktury je nejen zapojení sítě laboratoří, experimentálních políček a farem, tedy fyzické infrastruktury, ale také vytvoření on-line dostupné elektronické infrastruktury, kde budeme s odborníky i producenty sdílet data v podobě výsledků měření, metod, referenčních standardů a dalších cenných dat.“*