19.07.2019 | 03:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na Brněnsku obnovili klášterní pivovar

První oficiální várku piva po 77 letech dnes uvařili v obnoveném klášterním pivovaru v areálu kláštera cisterciaček Porta Coeli v Předklášteří na Brněnsku. Jde o jediný klášterní pivovar na území Moravy, řekli novinářům zástupci pivovaru. Myšlenka na obnovení klášterního pivovaru vznikla v roce 2016, následovalo roční vyjednávání zakladatelů s řádem cisterciaček a úpravy projektu a dva roky samotných stavebních prací na budově bývalé koňské stáje.

"Pivovar nesídlí v budově bývalého pivovaru, ale v jejím těsném sousedství. Původní budova je totiž obrovská, její oprava by vyžadovala mnohem větší sumu peněz. Proto jsme se dohodli s řádem, že začneme v menším v této budově, která kdysi sloužila k ustájení koní," uvedl místopředseda představenstva pivovaru Radek Holešinský. Klášterní pivovar Porta Coeli vlastní 16 akcionářů, kteří dali dohromady základní jmění 17 milionů korun. Z nich sedm milionů šlo na rekonstrukci budovy, další peníze vznikající firma investovala do technologií.
"Jsme moc rádi, že se nám společně s klášterem podařilo odkoupit tišnovskou restauraci Na Humpolce, která historicky klášternímu pivovaru patřila," dodal Holešinský.
Řád cisterciaček je jedním z akcionářů pivovaru. "Zájemců se objevilo i v minulosti více. Co se nám ale na této skupině lidí líbilo, že o pivovaru uvažovali střízlivě, měli reálné představy a investovali do projektu velké množství vlastní energie a volného času," konstatoval správce majetku kláštera Jiří Chrást.
Klášterní pivovar Porta Coeli bude vařit spodně kvašenou výčepní desítku a dvanáctistupňový ležák pod značkou Vorkloster, což je německé jméno pro Předklášteří. Asi patnáct procent produkce, která je nyní na ročních 1000 hektolitrech, bude plněno do skleněných lahví. Prodávat se budou v pivotékách, ale poslouží i jako suvenýr z kláštera v Předklášteří.
"Až dosud jsme vařili pivo jako létající pivovar. Máme samozřejmě v zásobě i další recepty. Například v zimě budeme vařit pivo silnější, tedy jedenáctku a třináctku, a velký úspěch jsme měli s pozapomenutý Zwickelem, což je takové svatomartinské mezi pivy. Lehké, svěží pivo vhodné na léto," konstatoval hlavní sládek a předseda představenstva pivovaru Jan Maláska.
Pivovar chce v budoucnu spolupracovat s klášterními pivovary v Čechách i v zahraničí. "Máme nadstandardní vztahy s pivovarem cisterciáckého opatství v Oseku, se kterým plánujeme na podzim tohoto roku kooperační várku piva," dodal Maláska.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down