Výstav piva v červnu meziročně poklesl o šest procent na 1,86 milionu hektolitrů. Přesto pivovarníci hovoří o úspěchu, loňský rok byl totiž teplotně rekordní, což nahrávalo zvýšené spotřebě, sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Přestože loňský rok teplotně rekordní byl, letošní červen byl podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu v pražském Klementinu nejteplejší od začátku měření v roce 1775. Celkové výsledky za pololetí svaz zveřejnit odmítl, plánuje komentovat výrobu až za sezónu, která končí srpnem.
"Přestože jsme v červnu meziročně zaznamenali mírný pokles pivní produkce, je třeba brát v potaz skutečnost, že rok 2018 byl pro české pivovarství i díky extrémně dlouhé letní sezóně plné teplotně nadprůměrných dní v mnoha směrech rekordní," uvedla Ferencová. Podle svazu po teplotně nepříznivém květnu na pití piva přišel stejně jako v minulých letech horký červen, který tak byl pro pivovarský obor úspěšný.
Spotřeba tradičních českých ležáků byla podobná jako loni, kdy byla rekordní. Naopak spotřeba výčepních desetistupňových piv meziročně klesla o 12 procent. Z hlediska obalů roste spotřeba tankového piva, neboli piva dováženého do restaurací v cisternách, která se v červnu meziročně zvýšila o 3,5 procenta, naopak spotřeba piva v sudech klesla o 6,5 procenta. Spotřeba čepovaného piva v restauracích se v posledních letech každoročně snižuje.*