MŽP dostane do rozpočtu navíc 250 milionů na boj se suchem

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) dostane oproti původnímu návrhu rozpočtu na příští rok 250 milionů korun navíc na boj se suchem. Tuto částku požadoval ministr Richard Brabec na jednání o rozpočtu s ministryní financí Alenou Schillerovou. Na boj se suchem a klimatickou změnou půjdou peníze v rámci stovek projektů Programu péče o krajinu, řekl po jednání Brabec. Rozpočet MŽP na rok 2020 byl tak měl činit zhruba 6,24 mld. Kč bez evropských dotací, s nimi téměř 16 miliard korun.

Peníze se budou investovat například do obnovy mokřadů, výsadby remízků a stromů a umělé infiltrace. Využije je i Česká geologická služba, která se věnuje zkoumání stavu podzemních vod na území ČR.
Letos ministerstvo hospodaří s 6,26 mld Kč bez evropských dotací, které činí 7,81 mld. Kč, tedy celkově s více než 14 miliardami korun. Loni rozpočet činil 12,57 miliardy korun i s EU zdroji.
Brabec dodal, že ministerstvo ušetří oproti letošku deset procent na provozních a personálních nákladech. Podle Brabce jde o 70 milionů korun. Příští rok MŽP škrtne 161 pracovních míst, což je zhruba pět procent, tedy 55 zaměstnanců, a to přímo na svém úřadu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down