V soutěži, která se koná při příležitosti Mlékárenského dne v Přibyslavi, porota hodnotila 45 výrobků. Nejvíce bodovaly pochoutky z ovčího mléka, které vyrábí Statek Horní Dvorce, tvaroh Jaroměřické mlékárny a loštická firma A.W. spol. s.r.o, která je známá svými olomouckými tvarůžky. Odborná soutěž je součástí přehlídky mlékárenských produktů, již bude město hostit v sobotu. Novinky 22 výrobců tam může ochutnat a hodnotit veřejnost.
Pětičlennou komisi tvořili odborníci, kteří se hodnocením mléčných výrobků zabývají řadu let, řekl novinářům předseda Jiří Štětina z pražské Vysoké školy chemicko-technologické. Výrobky odborníci hodnotili ve čtyřech kategoriích. Důležitá pro ně byla chuť, vzhled a konzistence, obal a inovativnost mléčných výrobků. "Největší váhu má chuť a vůně," uvedl Štětina. Staročeský tvaroh Jaroměřické mlékárny dostal nejvíc bodů mezi tvarohovými sýry, tvarohy a pomazánkami. Olomoucké tvarůžky firmy A. W. spol. s r. o. mají nejlepší hodnocení v kategorii přírodních zrajících sýrů. Statek Horní Dvorce z Jindřichohradecka získal prvenství ve dvou kategoriích. Jeho ovčí jogurty obsadily první dvě místa v kategorii mléčných nápojů a zakysaných výrobků a čerstvý ovčí sýr první příčku mezi bílými sýry a specialitami. Statek Horní Dvorce zpracovává ovčí mléko osmým rokem, má 600 dojených ovcí, řekla Michaela Dubová z farmy na setkání zástupců mlékáren a odborníků v Přibyslavi. Přivezla i zmrzlinu z ovčího mléka, kterou farma vyrábí od června.