Vláda schválila ovocnářům kompenzace 50 milionů korun za jarní mrazy

Pěstitelé ovoce dostanou z rozpočtu Ministerstva zemědělství (MZe) kompenzace 50 milionů korun za škody způsobené letošními jarními mrazy. Vyplývá to z materiálu Zmírnění škod způsobených jarními mrazy na ovocných kulturách v dubnu a květnu 2019, který dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Andrej Babiš.

Ztráty na tržbách ovocnářů, které způsobily letošní jarní mrazy, dosahují podle odhadů Ministerstva zemědělství až 158 milionů korun. Nejvíce mrazy postihly jabloně, produkce klesla ale i u višní, rybízů, broskví, třešní a jahod. Částečnou kompenzaci škod pro ovocnáře navrhuje Ministerstvo zemědělství i kvůli nepříznivé situaci, která v posledních letech panuje na trhu s ovocem mimo jiné v důsledku ruského embarga. "Ovocnářský sektor prochází v posledních letech velmi nepříznivým ekonomickým obdobím jak na úrovni ČR, tak v celé Evropě a akutně hrozí, že se řada podniků dostane do neřešitelných finančních potíží," upozorňuje materiál. Státní pomoc dostanou mimo jiné podniky, které prokážou třicetiprocentní pokles tržeb v porovnání s průměrem předchozích tří let. Podle Ministerstva zemědělství sektor v posledních letech prochází nepříznivým obdobím. "Hrozí, že se řada podniků dostane do neřešitelných finančních potíží. I proto jsem rád, že jim můžeme kompenzaci poskytnout," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman. Předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík dodal, že tzv. podpora de minimis pomůže hlavně menším podnikům. "Jarní mrazy jsou v ovocnářství nepojistitelným rizikem a pěstitelé se, na rozdíl od škod krupobitím, nemají možnost bránit. Podobným způsobem pomáhají ovocnářům také vlády v okolních zemích, a tak i naši pěstitelé mají díky této podpoře srovnatelné podmínky," dodal Ludvík. Režim de minimis se vyznačuje tím, že stát může poskytnout jednomu podniku podporu v maximální hodnotě 15 000 eur (tedy necelých 400 000 korun) za tři po sobě jdoucí účetní období, aniž by to Evropská unie pokládala za nepovolenou podporu. Jarní mrazy silně poškodily ovocné výsadby ve dvou vlnách - mezi 12. až 19. dubnem a začátkem května. Nízké teploty v těchto obdobích v noci přesahovaly místy i minus 11 stupňů Celsia a v nejvíce postižených lokalitách se opakovaly po více dní. V některých oblastech hlásí podniky škody až na 80 procentech úrody. Jde zejména o okresy Mělník, Litoměřice, Mladá Boleslav, Česká Lípa, Chomutov, Kladno, Rokycany, Plzeň-jih a na Semilsku, Jičínsku, Náchodsku a okrese Rychnov nad Kněžnou. Částečné škody na Moravě jsou zejména v okresech Kroměříž, Brno-venkov, Znojmo a Olomouc. Lokální škodu nelze podle vládního materiálu vyloučit ale v žádném okrese v zemi.
Škody na jablkách činí 134 milionů korun a 24 milionů dosahují škody na ostatním ovoci včetně jahod. Kromě toho vznikla také škoda na kvalitě plodů, a to zejména u jádrovin, ovocnáři ji odhadují na zhruba 50 milionů korun.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down