Veterinární program pro předškoláky letos pokračuje

Do třetího ročníku veterinárního programu pro předškoláky s názvem Máme rádi zvířata se letos přihlásilo 400 mateřských škol, veterináři projdou v září a říjnu více než 300 z nich. Poučí děti o tom, jak se správně starat o domácí mazlíčky. Rozpočet programu je jako v minulém roce půl milionu korun. Sdělili to zástupci Státní veterinární správy (SVS). Do budoucna se přemýšlí o rozšíření programu i pro první třídy základních škol.

Děti se na školení přiměřeně svému věku dozví, jak si domácího mazlíčka vybrat, jak se o něj starat, resp. co by měly dělat v případě, že se stanou svědky týrání zvířat. Loni veterináři navštívili 302 mateřských škol, podobný počet plánují navštívit i letos, poučí tak o zodpovědném chovu 7600 dětí. Nyní jsou upřednostňované školky, na které se v uplynulých letech nedostalo. Školky za návštěvu veterinářů nic neplatí, navíc dostanou drobné výukové a upomínkové předměty. V České republice loni přibylo závažných případů týrání zvířat. SVS kvůli tomu podala osm trestních oznámení, což je dvakrát víc než o rok dříve. Veterináři také zaznamenali více stížností na týrání zvířat od veřejnosti a o osm procent zvýšili počet kontrol potravin. Na základě podnětu veřejnosti na týrání zvířat loni SVS uskutečnila 42 procent kontrol, zatímco v roce 2017 byl tento podíl 35 procent. Celkem veterináři loni provedli 7200 kontrol. Nějaké porušení předpisů SVS zjistila u 26 procent kontrol domácích zvířat, v roce 2017 to bylo 23 procent. V chovech hospodářských zvířat je podíl závad dlouhodobě o něco nižší - loni dosáhl necelých 18 procent. V roce 2017 to bylo 14 procent.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down