18.09.2019 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zmírnění dopadů klimatických změn

Státní pozemkový úřad (SPÚ) k současnosti eviduje schválené návrhy pozemkových úprav na více než 34 procentech výměry zemědělského půdního fondu, na dalších zhruba 13 procentech půdy jsou pozemkové úpravy rozpracované. Do těchto úprav, tedy návrhu nového uspořádání pozemků a následné realizace společných zařízení v krajině, investoval stát prostřednictvím SPÚ od roku 2013 více než deset miliard korun.

Ústřední ředitel SPÚ Martin Vrba na semináři Pozemkové úpravy jako nástroj pro zmírnění negativních dopadů klimatických změn, který se konal v Kostelci nad Černými lesy, připomněl strategii pozemkového úřadu na příští období. Jedním ze strategických cílů je nová koncepce pozemkových úprav na období 2021 až 2025. „Určili jsme si hlavní priority, a to dokončení stavebních řízení podle zákona o půdě, nová koncepce správy závlahových zařízení a modernizace našich IT systémů,“ přiblížil. V oblasti pozemkových úprav úřad aktuálně pracuje na veřejné zakázce na aktualizaci metodického návodu pozemkových úprav a technického standartu, kde budou zastoupeny jak pracovníci SPÚ, tak odborná a akademická sféra v rámci spolupráce s Českou zemědělskou univerzitou. Pak připravuje zakázku pro posuzování projekce klimatických charakteristik pro účely dimenzování prvků společných zařízení. „Připravujeme rovněž novou koncepci pozemkových úprav na další roky, kde se chceme zaměřit na pro udržitelný rozvoj v krajině, boj se suchem a s erozí,“ řekl Vrba. V souvislosti s koncepcí se SPÚ chce také zaměřit na zavádění nových prvků a technologií v procesu pozemkových úprav.  „Letos nás trápí nová systemizace našeho úřadu. Od nového roku budeme mít snížen počet pracovních míst o 67, z toho 46 se dotkne krajských úřadů a 21 ústředí. To odpovídá pěti procentům, jak tomu je u všech organizací,“ poznamenal ústřední ředitel.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down