Výnos obilovin na Pardubicku byl vyšší než vloni

Zemědělci v Pardubickém kraji sklízeli obilniny zhruba z 81 tisíc hektarů, což bylo o tři tisíce hektarů více než v minulém roce. Důvodem je, že se o tuto rozlohu snížily plochy řepky. Výnos obilovin na Pardubicku byl vyšší než vloni, a to 6,53 tuny z hektaru proti 5,59 tuny z hektaru minulý rok. Z dlouhodobého hlediska je tento výnos lehce pod pětiletým průměrem. Uvedl to viceprezident Agrární komory ČR a předseda Regionální agrární komory Pardubického kraje Leoš Říha na tiskové konferenci v Pardubicích.

Připomněl, že výnos řepky na Pardubicku vloni dosáhl 3,57 tuny z hektaru, ale v letošním roce 3,12 tuny z hektaru. Průměr České republiky činil 3,04 tuny z hektaru. Příčinou byl vývoj počasí, červen byl extrémně teplý. „V Pardubickém kraji jsme měli v červnu 4,8 stupně nad dlouhodobým průměrem, což jsme vloni nezaznamenali ani v jednom měsíci. To se projevilo na řepce i na její kvalitě. Řepky je nejen méně, ale má i menší množství oleje,“ podotkl. U obilovin, zejména potravinářské pšenice, je kvalita letos exkluzivní, doplnil Říha a poukázal na to, že v řadě základních potravin Česká republika není soběstačná zdaleka tak, jako jsou Němci, kteří mají stejné klimatické podmínky jako my. „My bychom stejně jako Němci měli dokázat využít přírodního potenciálu a měli bychom dokázat, že tu máme i zpracovatelský průmysl a neměli bychom vyvážet bez přidané hodnoty,“ podotkl.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down