15.10.2019 | 06:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hradecký rybník v Tovačově čeká výlov až 65 tun ryb

Až 65 tun ryb očekávají o víkendu ve svých sítích rybáři při výlovu Hradeckého rybníku v Tovačově na Přerovsku. Dominovat by mezi nimi měl kapr, ale i tolstolobik, amur či candát. Část ryb se chystají rybáři prodat na místě, část půjde na prodejní pulty až před Vánocemi. Podle hospodářů by měla letos zůstat cena kaprů stejná jako loni. Na tradiční výlov každoročně míří zhruba deset tisíc návštěvníků, kromě sledování rybářů při práci je lákají vyhlášené rybí speciality.

"Očekáváme, že z rybníku vylovíme letos 600 až 650 metráků ryb. Vody bylo letos dostatek, ale bylo o poznání chladněji. Loňský rok tak bude zřejmě o něco lepší. Část z toho, co vylovíme, půjde k prodeji na stánky, menší část ryb bude zasádkována na Vánoce. Velká většina jde na zarybnění revíru v Tovačově, Olomouci a na Ostravsku," řekl hospodář tovačovských rybářů Jiří Zahradníček. Kapry, jejichž osud je zpečetěn v podobě štědrovečerní večeře, zamíří do sádek, ve kterých se budou v následujících týdnech čistit. "Každá ryba určená na Vánoce by měla být 30 až 40 dní vysádkovaná. Ryby se už v tu dobu nekrmí, zbaví se během té doby pachuti, kterou získávají od bahna v rybníku," doplnil Zahradníček. Cena kaprů by měla zůstat zhruba stejná, podle hospodáře tovačovských rybářů není důvod zdražovat. Na místě si tak budou moci lidé koupit kilogram kapra za 84 až 92 korun, na Vánoce by se měla cena zvednout zhruba o deset korun. Kromě kapra nebude na místě chybět tolstolobik, amur, štika či candát. V sítích očekávají rybáři podle Zahradníčka také velké pstruhy, kteří jsou dnes nyní velmi žádaní, ale i sumce. Dvoudenní výlov rybníka v Tovačově láká každoročně obrovský počet návštěvníků. Na místě budou moci sledovat rybáře v gumových holinách a pláštích při práci i to, co se s rybami při výlovu děje. Výlov je i svátkem labužníků; na stáncích podle Zahradníčka nebude letos chybět rybí polévka, ryby uzené, smažené i pečené na cibuli či zelenině. Vyhlášené jsou rybí hranolky. Rybnikářství má na Tovačovsku dlouholetou historii spadající až do 15. století. Za zakladatele rybníků v Tovačově je považován jeden z významných držitelů panství a zámku Jan Tovačovský z Cimburka. Hradecký rybník má rozlohu kolem 153 hektarů. Rozdělen je na čtyři části, výlov se týká části o rozloze 35 hektarů.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down