Jihomoravský kraj dá 2,5 milionu na mezinárodní soutěž vín v Brně

Jihomoravský kraj dá 2,5 milionu korun na organizaci mezinárodní soutěže vín Concours Mondial de Bruxelles, oznámil v tiskové zprávě hejtman Bohumil Šimek. Jedna z největších vinařských soutěží na světě bude v Brně na výstavišti příští rok na přelomu dubna a května. Celkem 350 hodnotitelů bude na akci vybírat nejlepší vína z 9000 vzorků z celého světa.

O podpoře akce ze strany kraje rozhodli zastupitelé. "Pořádáním této akce se zvýší prestiž Jihomoravského kraje. Zařadíme se tím mezi světové vinařské špičky," uvedl Šimek.
Mezinárodní soutěž vín Concours Mondial de Bruxelles je jednou z nejprestižnějších, nejpřísnějších a největších vinařských soutěží. V Brně bude 27. ročník od 30. dubna do 3. května příštího roku. "Akce má obrovský potenciál pro celosvětovou propagaci kraje v oblasti vinařství a vinařské turistiky," doplnil hejtmanův náměstek Petr Hýbler.
Podle Šimka je na jižní Moravě 90 procent vinic a vinohradů České republiky. "Vinný hrozen je i ve znaku našeho kraje. Pozitivní vztah k vínu je u nás na jižní Moravě velmi intenzivní a já věřím, že se o tom příští rok osobně přesvědčí i účastníci Concours Mondial," řekl hejtman.
Česká republika jako pořadatel garantuje podmínky pro hodnocení na nejvyšší úrovni. Vína oceněná medailí Concours Mondial de Bruxelles jsou vína špičkové světové úrovně a jejich kvalitu potvrzují kontrolní analýzy.
Mezinárodní soutěž vín Concours Mondial de Bruxelles se poprvé konala v roce 1994. V prvních letech byla v Bruselu, v roce 2006 začalo být místo hodnocení putovní mezi významnými vinařskými regiony Evropy. Uskutečnilo se například v bulharském Plovdivu, v Jesolu v Itálii, v Guimares v Portugalsku, v lucemburském Lucemburku nebo v Bratislavě. Letos byla soutěž v Aigle ve Švýcarsku. Vinaři z České republiky se účastní soutěže od samého počátku v roce 1994.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down