Na Fakultě technologické (FT) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně jsou nové laboratoře pro výuku technologie výroby potravin. Na novém vybavení se mohou posluchači seznamovat s vysokotepelným ošetřením mléka, tavením sýrů, výrobou plísňových sýrů, rozmělňováním masa či přípravou těstovin nebo cukrovinek. Náklady na projekty byly 226 milionů korun, z toho 85 procent šlo z evropské dotace, deset procent ze státního rozpočtu a pět procent z rozpočtu univerzity, řekl dnes zástupce univerzity Jan Malý. Pracoviště vzniklo v objektu univerzity v Mostní ulici.
Laboratoře jsou vybaveny technikou simulující reálné provozy. "Tradičně nejsilnější sekcí na našem ústavu je mlékárenství, na něž jsou zaměřeny čtyři laboratoře," uvedl František Buňka z Ústavu technologie potravin FT. Specialitou mezi novým zařízením je zařízení na vysokotepelné ošetření mléka. Zatímco běžně používané linky v potravinářských provozech zpracují až desítky tisíc litrů mléka za hodinu a vyžadují umístění ve velkých výrobních halách, laboratorní zařízení zpracuje ve stejném čase deset až 60 litrů a zabere míň prostoru než běžná kuchyňská linka. "Toto zmenšené zařízení je tak ideálním řešením pro výukové účely a výzkum," uvedl Buňka. Ostatní mlékárenské laboratoře jsou zaměřené na výrobu přírodních a plísňových sýrů a tavených a termizovaných produktů. Další dvě laboratoře slouží pro výuku výroby masných výrobků. "Přístroje jako kutr na sekání a mělnění masa nebo vakuová plnička - takzvaná narážka - k výrobě párků a salámů jsou profesionální nástroje využívané v potravinářských miniprovozech. Některé z těchto přístrojů jsou v Česku k výuce vyžívány vůbec poprvé," uvedl Buňka. Jedna laboratoř je také zaměřena na výrobu alkoholických a nealkoholických nápojů, další na produkci pečiva včetně bezlepkového, těstovin a cukrovinek.*