Veterinární správa čeká, že se objeví další nákaza ptačí chřipkou

Veterinární správa očekává, že se po prvním potvrzeném případu objeví další nákazy ptačí chřipkou. Nákazu vysoce patogenním virem H5N8 dnes správa potvrdila v malochovu drůbeže v obci Štěpánov nad Svratkou na Žďársku v Kraji Vysočina. Uvedl to ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Ministerstvo má na odškodnění chovatelů v letošním roce vyčleněno 60 milionů korun, dodal ministr zemědělství Miroslav Toman.

Celková částka ale podle ministra není podstatná a odškodnění se bude poškozeným vyplácet podle platného ceníku a cen v místě obvyklých. Před třemi lety stát na odškodnění vyplatil okolo 23 milionů Kč. Poškození chovatelé musí o odškodnění požádat do šesti týdnů od potvrzení nákazy.

"Rád bych poděkoval chovatelům, kteří dodržují předpisy, že to včas nahlásili. A veterinární správě se to podařilo včas díky kvalitní spolupráci zachytit, což je velký úspěch, že se nám to nerozjelo. Uvidíme, jak to bude pokračovat dál," uvedl ministr.

V nakaženém chovu ve Štěpánově bylo 12 slepic, z nichž šest během dvou dnů uhynulo, dále tam byly tři kachny. "Státní veterinární správa v souladu s platnou legislativou přijala s okamžitou platností opatření k zamezení dalšího šíření nákazy," dodal Semerád. Zbývající drůbež v postiženém chovu veterináři utratili dnes dopoledne, zajistili tam také dezinfekci. Utratili zároveň 12 slepic u dalších dvou drobných chovatelů v sousedství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down