Lokální výrobci se budou moci opět ucházet o udělení prestižní značky Regionální potravina. Startuje totiž 11. ročník stenojmenné soutěže, jejímž hlavním cílem je podpora místních výrobců potravin. Letošní ročník soutěže bude zahájen v Plzeňské kraji 22. dubna. Kompletní přehled termínů zasedání komise v jednotlivých krajích bude zveřejněn na webu regionalnipotravina.cz. Uvedla to tisková mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Lenka Rezková.
Regionální potravina se vyhlašuje od roku 2010 jednou ročně v každém ze třinácti krajů České republiky. Soutěží se v devíti kategoriích, v každé může zvítězit pouze jeden výrobek. Ocenění uděluje ministr zemědělství na čtyři roky a mohou jej získat pouze malé a střední firmy, které mají maximálně 250 zaměstnanců. V současné době mohou spotřebitelé vybírat z celkem 410 oceněných produktů od 314 výrobců.
U výrobků se posuzuje inovativnost, senzorické vlastnosti, použité materiály, suroviny, způsoby výroby, design výrobku a další okolnosti, například vliv výrobku na zdraví spotřebitele nebo dostupnost výrobku na trhu. Produkt zároveň musí být vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu.
V letošním roce došlo k několika změnám v metodice. Všechny příklady vyplněných žádostí jsou k dispozici dle jednotlivých kategorií výrobků na webu soutěže. Nový metodický manuál pro rok 2020 byl vydán také pro značku Klasa. Aktualizovaná metodika je zveřejněna na stránkách eklasa.cz. *