Nutné je zvýšení soběstačnosti v potravinách

Je třeba dělat vše pro zvyšování soběstačnosti České republiky v potravinách. Pokud stát není soběstačný a dojde k něčemu takovému, jako je například šíření koronaviru, nastává velký problém. Uvedl to prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek na Manažerském, marketingovém a obchodním fóru zemědělců a potravinářů Jihočeského kraje a Kraje Vysočina v Dražicích u Tábora.

Podle Jandejska celková soběstačnost České republiky v potravinách představuje 55 až 57 procent. U vepřového činí 38 procent, u vajíček 54 procent, u drůbežího masa 60 procent a u mléka 90 procent. „Při nástupu do funkce jsem říkal, že by se soběstačnost měla změnit, ale řada lidí mě napadala, že si všechno dovezeme. A dnes vidíte, jak si všechno dovezeme!,“ prohlásil a poukázal na příkladu nedostatku a vysoké ceny vajíček v souvislosti s výměnou klecí, ke kterému museli před několika lety přistoupit chovatelé drůbeže, či v určitém období i másla. „Možná, že nás koronavirus naučí, jak se máme chovat. Například u brambor je soběstačnost důležitá, protože máme podmínky, umíme je vypěstovat, tak proč bychom je měli vozit z Francie nebo Německa,“ potvrdil emeritní předseda Českého bramborářského svazu Miloslav Chlan. Pro rozvoj soběstačnosti je podle Jandejska potřeba udržet současnou zemědělskou politiku, stávající úroveň rozpočtu na zemědělství i podpory. „Měli bychom se rovněž soustředit na další věci, které pomohou soběstačnosti, a to zákon o potravinách. Podařilo se nám do něj načíst návrh, aby v maloobchodním prodeji bylo od roku 2021 minimálně 50 procent českých potravin a každý rok tato výše rostla o pět procent,“ míní s tím, že i zájmem obchodních sítí by tak bylo bavit se s tuzemskými producenty. Podle Jandejska je třeba se dostat k tomu, aby se tuzemské potraviny vykupovali v České republice.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down