Měsíc po prvním výskytu koronaviru v ČR výroba potravin pokračuje, řekla prezidentka potravinářské komory Dana Večeřová. Výrobci podle ní ale nyní potřebují oddech. Surovin je zatím dostatek, i když si výrobci potravin začínají stěžovat na cenu dovozů s ohledem na kurz eura, dodala.
Problém by podle ní mohl nastat u dovozu obalových materiálů nebo náhradních dílů ze zemí jako jsou Itálie, Rakousko, Švýcarsko a Německo. "Ale to se průběžně řeší například výjimkami pro cesty servisních techniků a odbavení kamionů. Podařilo se i nastavit opatření s hygieniky tak, aby výrobní provozy nebyly zavírány," dodala. Pracoviště tak přijala opatření jako jsou oddělení směn, rozdělení pracovních kolektivů na menší části nebo častější sanitace. Nejdůležitější je podle ní srozumitelnost a předvídatelnost opatření státu. "Nejhorší je panika a nervozita, pokud se neví, co se zase nového vymyslí. To má na zaměstnance vážné psychické dopady a projevuje se to i v ochotě pracovat. A tlak na zaměstnance v potravinářství je obrovský," dodala. Výrobci si nyní podle ní potřebují na pár dní oddechnout. "Zpočátku nouzového stavu drtivá většina z nich jela ve třísměnných provozech šest a půl dne v týdnu. Bude třeba také zasanovat výpadky veřejného stravování či školních jídelen, které řadu, a to nejen menších výrobců mohou ohrožovat jak nezaplacenými pohledávkami, tak výrazně sníženým odbytem. Výrobcům by navrhované finanční úlevy v podobě odkladu plateb na sociální zabezpečení či odklad plateb záloh na daň z příjmu jistě pomohly," řekla.