Malé řemeslné pivovary v Moravskoslezském kraji se připravují na pondělní otevření restauračních zahrádek, dostávají už větší objednávky na sudy. Po odstávce vyvolané uzavřením restaurací kvůli pandemii nového typu koronaviru pivovary opět vaří naplno. Pokles tržeb byl citelný, většinu navařeného piva se jim ale podařilo prodat, zaměstnance nepropouštěly a se ztrátami se pivovarníci vyrovnají. Řekli zástupci pivovarů.
Malé pivovary většinu produkce stáčejí do sudů, například u Beskydského pivovárku z Ostravice na Frýdecko-Místecku je to 95 procent. V situaci, která nastala po uzavření restaurací, ale už navařené pivo rozprodávaly téměř výhradně ve skleněných a plastových lahvích.
"Na to, co se dělo, to dopadlo vcelku dobře. V prvních třech týdnech po 14. březnu se na nás začalo valit pivo z hospod, které ho nemohly prodat. Nám se podařilo větší část z toho stočit do lahví. Pivo, o kterém jsme si mysleli, že neprodáme, se podařilo prodat," řekl jednatel Beskydského pivovárku Dušan Holý.
V jejich případě šlo zhruba o 1000 hektolitrů piva. "Podrželi nás zákazníci, kteří si cestu k našemu pivu našli, ať už to bylo přes e-shopy, naše závozy, nebo si chodili kupovat pivo do okýnka. Našli se i zákazníci, kteří nám chtěli poslat peníze, abychom přežili, jen tak, aniž si koupí pivo, což jsme s díky odmítli. Ale psychicky nás to podrželo," řekl Holý.*